Прегряха ли борсите?

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Темата за борсова корекция е в заглавията на всички финансови медии по света, с изключение на Китай, където е забранено да се говори за спад. От тези публикации, анализи и интервюта става ясно, че повечето инвеститори са настроени много предпазливо към борсите в момента. Мнозина икономисти и анализатори считат, че след 7-месечно покачване и печалби от 50-60% за развитите пазари и дори 100% за възникващите е нормално да има корекция. През юни и началото на юли щатският пазар отчете намаление с 9%, което се оказа основата на нов силен ръст от 24%. Разминаването между борсовите очаквания и икономическите новини, които не сочат толкова бързо възстановяване като на индексите, е една от причините за спада в САЩ в четвъртък. Другата, също толкова важна, е поддържането на цените преди края на тримесечието, което приключи на 1 октомври. Остава само въпросът дали пазарите са прегрели достатъчно, за да засилят корекцията надолу.

Възможен отговор може да се намери в следващата графика, която сравнява ръстовете от тази година на китайския и на американския пазар.

Източник: Bloomberg

Времевата скала е валидна само за китайския пазар, където дъното е през ноември миналата година. За щатските индекси дъното беше през март и четири месеца след това приключи първият по-осезаем спад. Впоследствие американският пазар започва да се покачва със стабилни темпове, като всяко краткотрайно връщане на акциите се използва за покупки. Китайският пазар е преживял подобно развитие, преди в края на юни да започне рязко да се покачва без да се влияе от ситуацията в САЩ и на останалите развити борси. Последният етап е точно такова прегряване, когато се ускорява покачването и след което следва също толкова динамичен спад. Китайските акции загубиха на 25% в рамките на броени седмици независимо от позитивното представяне навсякъде по света. Разбира се, историята познава много по-силни ръстове на индекси или суровини. Подобно ускоряване в САЩ още няма, а вероятността това да се случи е малка, но я има. В такъв случай S&P 500 ще достигне и дори премине над 1200 пункта, ако фундаментът отново бъде игнориран.

Каква е ситуацията в България?

Източник: Bloomberg

Корелацията на SOFIX с германския индекс DAX се променя значително през тази година. Графиката показва, че отново БФБ започва да се движи по собствена траектория спрямо европейските пазари. През септември беше достигнат своеобразен връх в корелацията. Зависимостта през последните четири години подсказва навлизане в период на намаление на корелацията – т.е. БФБ ще следва все по-малко посоката в чужбина през следващите месеци. От началото на 2008 г. има шест периода на рязко намаление на показателя. С изключение на последния път през август, през останалите периоди БФБ е падала по-бързо или се е възстановявала по-слабо от германския пазар. Този път също има по-лошо представяне у нас, но корелацията може да остане ниска и ако БФБ изведнъж спре да пада, а корекцията в чужбина продължи.

Това може да е доказателство, че БФБ е по-прегрял пазар от немската борса. Нашите индекси се качиха повече, като за сравнително кратко време бяха отбелязани значителни печалби. Но съпоставянето на двата индекса показва, че на практика SOFIX изостава чувствително.

Източник: Bloomberg

Ако чуждестранните борси не са прегрели, а SOFIX още изостава спрямо тях във възстановяването, тогава изводът е, че пазарите са навлезли в нормална корекция, която не би трябвало да изпрати акциите до дъната им без нов колапс на световния икономически растеж. У нас спадът се усилва поради фактора ликвидност, но това ще създаде нова основа за поскъпване на акциите през следващите няколко тримесечия. А дали корекцията ще стане факт или предстои повторение на консолидацията от юни-юли, ще стане известно през следващите няколко седмици.