Отново спад преди тримесечните отчети в САЩ

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският фондов пазар продължи да пада и през миналата седмица, като възстановяването му след трите сесии на загуби в края на септември беше еднократно и не успя да постави началото на нов силен растеж на индексите. Възходящият тренд от юли е достатъчно стръмен, за да има нужда от период на забавяне на покачването. Подобна консолидация, като показаното през юни и началото на юли, е най-малкото, което може да се очаква към този момент. Шансовете за навлизане в по-продължителна и по-голяма корекция нарастват с всеки изминал ден, когато икономическите новини се окажат по-слаби от очакваното.

Индекс Standard&Poor’s 500

Корекция на възходящото движение досега в САЩ ще означава индексът S&P 500 да слезе към нивата от 870-920 пункта. Ако въобще се стигне до там, защото силата на възходящото движение остава изключително голяма.

Макро данните през миналата седмица бяха само разочароващи, макар и да са значително по-добри спрямо шест месеца назад. Разликата е в това, че очакванията стават все по-позитивни, а данните все по-трудно успяват да ги надскочат. Типичен пример стана броят на новите работни места или по-скоро съкращението на работни места, защото тази тенденция не се е променяла от началото на 2008 г. Месечните съкращения са на най-лошите нива от кризите през предишните 35 години. А това е след значителното им възстановяване от началото на годината. Докладът за пазара на труда показа още много негативни аспекти – увеличението на работещите на непълен работен ден и намалението на изработените часове в седмицата са само част от негативната ситуация.

Съкращенията имат и своята положителна страна за пазарите, колкото и да звучи трудно за възприемане. Те означават и съкращения на разходите на публичните дружества, защото при такава стагнация в икономиката и в продажбите няма друг вариант за подобряване на финансовите им резултати освен уволнения и покачване на производителността. Очакванията за печалбите на фирмите са все по-високи, а мениджърите на фирмите не са склонни да разочароват Уолстрийт в този момент. Тази седмица поставя началото на отчетите за третото тримесечие, като в четвъртък Alcoa публикува първия значим доклад. Индексите навлизат в сезона на отчетите със спад, който има много общо с предишния такъв период – консолидацията от май и юни на практика завърши с началото на отчетите за второто тримесечие, откъдето и започна 25% растеж до средата на септември. Колко различна ще бъде ситуацията този път, предстои да видим в близките три седмици.

Доходност на 10-годишни американски облигации

Пазарът на правителствени облигации сочи съвсем други очаквания. Доходността на 10-годишните книжа слезе под ключовото ниво от 3.27%, което задържаше пазара през последните три месеца. Значителното предлагане на първичен пазар в момента и постепенното оттегляне на Федералния резерв като купувач не притесняват инвеститорите. Към тях сега се присъедини и Бил Грос, портфолио мениджър на най-големия институционален инвеститор в книжа с фиксиран доход – PIMCO. Грос доскоро отдаваше приоритет на корпоративните облигации с висок доход. Очакванията за бавно икономическо възстановяване и дефлационни процеси в САЩ явно взимат превес сред все повече инвеститори. През тази седмица облигационният пазар ще се влияе основно от емисиите 3-, 10- и 30-годишни книжа. Икономическите новини за САЩ са изключително малко, което ще позволи на инвеститорите да купуват при всяко връщане на цените и респективно повишаване на дохода, без да се притесняват от негативни изненади за пазара. Много е вероятно да се стигне до тест на нивото от 3.27% за 10-годишните книжа при търговия в сравнително тесни граници. Трудно ниво за преодоляване в краткосрочен план е 3.06%. През предишните аукциони се наблюдаваше значителен интерес от инвеститорите и едва ли доходността ще излезе от този рейндж без позитивни или негативни икономически новини.