Уолстрийт игнорира негативните пазарни сигнали

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският фондов пазар ознаменува края на август и връщането от отпуск на фонд мениджърите със значителни, но краткотрайни разпродажби на акции. Щатският пазар започна слабо миналата седмица, която се очакваше с повишено внимание, поради публикуването на доклада за пазара на труда. Тези данни и тълкуването им от пазара може би показаха най-точно настроенията на инвеститорите – стабилен превес на биковете, въпреки някои негативни нюанси в новините.

Тази седмица е по-къса за Уолстрийт, тъй като понеделник е почивен ден в САЩ. Денят на труда е повратна точка по отношение на оборота с акции, който тази година беше доста по-нисък дори и от обичайното за август. Постепенното покачване на оборотите от фондовете носи риск от натиск за продажби, тъй като те са инвестирали огромната част от свободните си средства и едва ли ще бъдат агресивни купувачи. Възможно е дори да предпочетат известно намаление на инвестициите си в акции.

Standard&Poor’s 500

Индексът все още е далеч от сериозен тест на възходящия си тренд. Това ще стане едва при нива от 975 пункта или 4% под равнището на затваряне в края на миналата седмица. Не бива да се изключва такъв вариант по подобие на консолидацията през май и юни. Най-негативен сценарий е засилване на разпродажбите и поредното потвърждение, че най-лошите месеци за фондовата борса са септември и октомври. Но това предстои да се докаже или отхвърли за тази година.

Shanghai Composite

Китайският фондов пазар предизвика голям интерес през последните няколко седмици. Индексът на борсата в Шанхай е едно от притесненията, че ръстът в САЩ и по света през август стои върху крехък фундамент без основния си двигател за растеж. Факторите зад поевтиняването с 25% в Китай са най-вече вътрешни и следствие на прекален голям ръст на кредитирането. Графиката на индекса има за цел да покаже колко по-силно се движат китайските акции спрямо развитите пазари. Ако за индекса SOFIX ликвидността е от много голямо значение, при търговията в Китай мащабите са достатъчно големи, за да се игнорира такъв фактор за ежедневни и дори седмични колебания на цените.

Друго съществено разминаване между растящия щатски пазар и спада в акциите на Китай и на доходността на правителствените облигации на развитите страни, е индекса на волатилността (VIX).

SPX Volatility Index

Покачването на VIX означава, че инвеститорите очакват значителни колебания в цените на акциите в низходяща посока. Затова е известен и като индекс на страха. Той също не успя да отчете нови дъна с покачването на S&P 500 през последните няколко седмици. VIX на нивата около 25 пункта е доста по-добър знак от 60-90 пункта през октомври-декември 2008 г., но остава на високи нива.

Друг интересен момент за щатския пазар е значителната търговия с акциите на Citigroup, които достигнаха 20% от целия оборот NYSE като брой ценни книжа. Те се използват от спекулантите за хеджиране на доста по-рискови инвестиции в AIG, Freddie Mac и Fannie Mae. Ниските цени на тези акции позволяват значителни движения на дневна база и често именно тези компании водят пазара нагоре. Интересно е още, че анализаторите са раздвоени в мненията си как да направят оценка на акциите на Citi или на другите вече държавни финансови компании. Първо, липсва консенсус как да се изчисли пазарната капитализация и дали да се включва привилегированото държавно участие. А на второ място стоят лошите кредити и евентуалното им отражение върху капитала в близките няколко тримесечия. Проблемът с това дали трябва да се включват извънредни приходи и разходи е много сериозен. За разлика от предишни кризи, този път разминаването между печалбата преди и след извънредните приходи или разходи е много голямо. Поради тази причина съотношението цена/печалба за последните отчетени четири тримесечия е 18.8, но при изключването на еднократните печалби се получава далеч по-високия коефициент от 81.

Р/Е от близо 19 поставя индекса на по-високи нива спрямо 2006 г.-2008 г., като от този показател, може да се съди, че щатският пазар е надценен. В етап на икономическо възстановяване от значение е темпа на растеж на печалбите и очакванията на анализаторите. В този случай Р/Е с прогнозната печалба за 2009 г. е 16.91, а с печалбата за 2010 г. е 13.53. Подобрението ще бъде значително през следващата година, но и Р/Е от 13.5 не е нисък показател, когато се разглежда за толкова дълъг период като година и половина в бъдещето. Оценката на щатските акции заслужава по-сериозен обзор, която заедно с българския пазар, ще бъде разгледана в някоя от следващите публикации в блога.

Петролът също се задържа близо до най-високите си нива, но при по-забележимо отстъпление спрямо фондовия пазар. Може би все още не е застрашен възходящия тренд, въпреки бързото връщане на цената от нивото от 75 долара за барел и рязкото свиване на контангото при фючърсите.

Цена на фючърс на петрол с най-близка доставка

Лекият суров петрол показа интересно поведение и спрямо цената на сорт брент. Преди три седмици брент струваше с около долар по-скъпо, което и стимулираше доставките в Европа за сметка на запасите в САЩ. Промяната на това съотношение беше бърза и съвпадна с началото на поевтиняването на петрола от нивото от 75 долара. Подобно събитие не е за първи път и дори има зависимост, която всъщност се дължи на доставките към пазара с по-високи цени.

Това, което интересува инвеститорите на фондовия пазар, е дали поскъпването на петрола ще продължи да подкрепя акциите. Засега това не е проблем – често единият пазар води другият нагоре. При цени около 80 долара на барел е възможно да започне да се отчита натиска върху потребителите, защото повече разходи за горива означава по-малко продажби в други сектори. Но досега такива коментари в медиите не е имало.

Поскъпването на златото над 1000 долара за тройунция във вторник не притесни фондовия пазар. Този ръст води до въпроса дали инвеститорите не предпочитат да прехвърлят капитали към злато или правителствени облигации в очакване на борсов спад.

Злато