Поредна борсова слабост, но все още без сигнал за обръщане

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Три поредни дни на спад на индекса S&P 500 хвърлиха сериозна сянка и върху търговията с български акции. По целия свят се изтеглят печалби от борсите, като очевидно няма признаци за паника. Спадът през миналата седмица прилича на предишните леки разпродажби в САЩ. Тези периоди с три или четири поредни сесии на затваряне с намаление са отбелязани на графиката на S&P 500. Спадът е спирал за дни, като във всички случаи има съществено възстановяване на цените в рамките на няколко сесии или е стартирало покачване до нови върхове.

Индекс S&P 500

Търговията през следващите дни ще покаже дали това се променя. Краят на тримесечието наближава, като няма да е учудващо големите институционални инвеститори да подкрепят пазара, за да си гарантират вече постигнатите 13.5% от началото му. Ако още в понеделник няма признаци на стабилизиране, това ще означава, че настроенията на инвеститорите се променят и че този път изтеглянето на печалби ще бъде по-силно. Към позитивните признаци може да се включи и обръщане на пазара спрямо най-ниските му стойности за деня и приключване близо до нивото от петък. Ръстът от началото на септември стартира по подобен начин.

Друг фактор, който може да ограничи загубите в САЩ, са отчетите за третото тримесечие. Прави впечатление, че последните два отчетни периода са преминали при преобладаващо покачване на индексите. Огромната част от компаниите отбелязаха по-добри финансови резултати спрямо очакванията. Това може да се повтори и сега, но едва ли с подобни темпове, тъй като мерките за свиване на разходите вече в голяма степен са факт, а продажбите на компаниите не се увеличават съществено. Макроикономическите новини също не са притеснителен фактор за пазарите. Повечето от тях са позитивни изненади и сочат силно възстановяване през третото тримесечие, а най-вероятно и добър ръст на БВП през четвъртото.

Следващата графика показва движението на S&P 500 и на доходността на 10-годишните облигации.

Разминаването между двата пазара е очевидно. Стабилният тренд нагоре на акциите предполага продажби на облигации и повишаване на доходността от ниските й нива. Това не се случва от юни досега. Част от обяснението се крие в сезонни фактори, но в голяма степен е следствие на нарастването на капиталовите потоци към фондовете в облигации в САЩ. За индивидуалните инвеститори кризата още не е приключила. Големите инвеститори също са скептично настроени към V-образното икономическо възстановяване. Много капитали се насочват едновременно към акции и облигации, тъй като паричните пазари им носят прекалено малък доход.

Пробив под нивото от 3.30% ще е потвърждение, че инвеститорите са под влияние на лоши икономически новини или че корекцията на фондовия пазар се разраства. Купувачите засега са привлечени от равнището от 3.50%, така както преди месец и половина се появи сериозен интерес за покупки на 3.70%. Сезонно дъно на облигациите се отчита ноември-януари, но както показа миналата година, това не е гаранция и за дъно на акциите.

Петролът отчете значителен спад през миналата седмица и допълнително повлия негативно на фондовите индекси. За разлика от останалите пазари, които обърнаха след заседанието на Федералния резерв в сряда, първите признаци за слабост при петрола се наблюдаваха още в началото на седмицата.

Несъмнено изненадващото увеличение на запасите в САЩ повлия на цената на суровината. Фокусът на вниманието се измества от търсенето към предлагането, защото позитивните очаквания на инвеститорите преди заседанието на Фед нямаха никакъв ефект върху петрола. Дори напротив, силните разпродажби преди това доказаха, че от значение вече са по-големите доставки от очакваното възстановяване на потреблението. Ако тази тенденция в пазарните нагласи се запази, едва ли равнището от 65 долара ще задържи цената през тази седмица. Още повече, че нарастването на търсенето е много малко.

Поредната размяна на дипломатически заплахи между САЩ и Иран, включително и военните маневри с балистични ракети от ислямската държава, нямаха никакво отражение върху петрола. Инвеститорите се съмняват, че спорът ще се разгорещи, защото със сигурност военен конфликт би довел до задълбочаване на икономическата криза. А епизодът с изстрелване на ракети в Персийския залив е повторение на маневри от това лято, след които темата Иран премина на заден план.

Уолстрийт вече преодоля подобен спад в началото на юли, когато бяха разпродавани акции и суровини, а облигациите поскъпнаха. Сега фондовият пазар е с 10% по-високо, но в същото време продължават съкращенията на работна ръка, а глобалната търговия и кредитната експанзия от предишни години нямат нищо общо с текущата действителност. Но към този момент няма основания да се счита, че паниката ще се върне на пазара и че спадът няма да бъде отлична възможност за покупки на акции с инвестиционен хоризонт от 6-9 месеца.