Новата посока на борсата

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Търсенето на дъното е много труден процес и най-вече скъп от инвестиционна гледна точка. Съмненията през февруари и март, че предстои глобалната икономика да прекрати свободното си падане, не бяха достатъчни, за да се твърди за достигнато дългосрочно дъно на борсата. Сега, след над 50% покачване на индексите по света, това е много по-лесна задача. Икономиките на развитите страни показват признаци на стабилизиране и на слаб растеж спрямо най-тежките месеци от тази година, а доверието във финансовата система се завръща.

В началото на юни щатският индекс S&P 500 премина над 200-дневната средна (изчислява се като средна на стойностите на затваряне през последните двеста дни). Това се възприе като пореден сигнал за смяна на посоката на пазара. От тогава индексът се задържа над средната и вече е 14% над нея. На графиката са показани разликите между екстремуми в стойността на индекса и 200-дневната средна.

Силният спад от есента на миналата година разшири изключително много тази разлика – от 16-17% през първите месеци на миналата година до 60-70%. Значителното й увеличение не е сигнал за покупки или продажби, както може да се види от графиката, но със сигурност показва, че след силен спад следва и силно възстановяване. Затова и да се твърди, че текущият ръст на индекса S&P 500 е прекалено голям, е неоснователно само на базата на бързото му връщане. Към този момент индексът се намира 14% над 200-дневната средна. Тази разлика е много голяма в сравнение с ниско-волатилния бичи пазар от 2004-2007 г.

Следващата графика разглежда по-подробно периода на предишната борсова и икономическа криза от 2000 г.-2003 г. Първите две покачвания на индекса следват разминаване със средната от около 30%. Временното покачване в началото на 2002 г. над средната е последвано от най-динамичния спад, когато и разликата на индекса с нея достига 40%. Това не е толкова драстично, колкото през миналата и началото на тази година. Затова и възстановяването през 2003 г. е доста по-плавно и продължително. Тогава пазарът прави паузи когато надхвърля средната съответно с 12% и 10%.

При по-силни движения надолу има и по-голям импулс за покачване при старта на борсовия растеж. Индексът SOFIX е абсолютен рекордьор в това отношение, след като разликата с дългосрочната средна достига 200%. В момента индексът е 22% над нея, а последният ръст е едва забележим на фона на събитията през миналата година.

По-важното е, че SOFIX се присъедини към позитивната борсова вълна и има значителен потенциал за ръст в средно-срочен план. Последното покачване съвпадна с пробива над 200-дневната средна. Едва ли инвеститорите са се ръководили точно от този показател, като предстои да видим дали средната ще предоставя подкрепа при корекции във възходящ пазар.