Летни печалби с ниски обеми

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Щатският фондов пазар продължава силното си представяне, като в края на миналата седмица направи много важна крачка нагоре – индексът S&P 500 преодоля сериозно препятствие, като затвори над първото ниво от 38.2% от целия спад от октомври 2007 г. досега. За тези, които не са запознати с работата на италианския математик Фибоначи преди близо десет века, е достатъчно да знаят, че мнозина инвеститори се ръководят от тези ценови равнища, когато купуват или продават. Разбира се, изключенията от правилото са достатъчно много на брой, за да се говори за ново поскъпване със 100% сигурност. Но август все още не е приключил и изключително ниската ликвидност на фондовите пазари продължава да подкрепя вече потвърдената посока нагоре.

Standard & Poor’s 500

Специализираните медии на Запад споменават много рядко фактора ликвидност. Ниските обороти и отсъствието на големите инвеститори са най-голямата неизвестна величина към този момент. Те ще са с по-важно значение и дори от отговора на въпроса дали икономиката на САЩ ще се възстановява бързо или не. Големите институционални инвеститори са купили акции с огромната част от капиталите си, докато индивидуалните инвеститори остават скептично настроени към ръста на пазара. Това означава, че индексите може да продължат постепенното си покачване, до момента, докато не започне голямо изтегляне на печалби, което ще доведе и до бърз спад на борсите. Свободните парични средства извън фондовете в акции също са много, но част от голямата разлика спрямо предишни кризи се дължи на рязкото поевтиняване на акциите. Прехвърлянето на капитали от фондовете на паричния пазар към фондове в акции ще продължи още дълго с нарастването на оптимизма.

SPDR Trust

Оборотите с най-популярния ETF върху щатски индекс също намаляват прогресивно от пролетта насам. Последната сесия за миналата седмица отчете повишаване на интереса на инвеститорите, но не и толкова силно, колкото например беше нарастването на оборота с акциите на самите компоненти на индекса S&P 500. Началото на седмицата също заслужава внимание, защото тогава беше регистриран една от редките сесии, при които има 9 към 1 губещи към печеливши акции.

Останалите пазари също се ръководеха от борсовия оптимизъм. Доларът поевтиня спрямо основните валути, а суровините направиха нов ръст на цените по вече познатата схема. Облигациите бяха разпродадени в петък под влияние на несъществените новини за нарастване на продажбите на съществуващи жилища. Покачването на сделките със 7% спрямо месец назад се дължи основно на сезонни причини, а обемът им е много под нормалното за предишните две десетилетия. Цените на недвижимите имоти се стабилизират, но да се говори за възстановяване е още рано и най-вероятно ще трябва много време, преди секторът да си върне нормалните размери според демографската специфика.

Тези новини бяха по-скоро оправдание, а не основателна причина за разпродажби на облигации. Инвеститорите гледат към аукционите през тази седмица с леко притеснение, защото нетният обем на предлагането (нови емисии минус падежи по лихви и главници) е повече от предишните пъти. Слухове, че централни банки са продавали книжа около 7-годишния матуритет в петък, за да освободят възможност за участие на аукционите, обещава една динамична седмица.

Доходност на 10-годишни американски облигации

Търговията със септемврийския фючърс ще продължи до края на седмицата, а декемврийският е на цена около 1 16/32 по-ниско. Това прави болезнено скъпо поддържането на постоянна къса позиция, тъй като разликата ще се запази и през следващите няколко тримесечия.

Пазарната логика през последните няколко месеца кара и петрола да поскъпва заедно с акциите. През миналата седмица суровината получи и възможно най-добрата подкрепа от данните за изменението на седмичните запаси в САЩ. Те намаляха с над 8 милиона барела петрол, което бързо прати цената близо 4% нагоре. А фондовите индекси се покачиха под влияние на поскъпващите петролни акции и очакванията за растеж на икономиката на САЩ.

Цена на петрол с доставка октомври

Данните в дълбочина изобщо не са толкова добри, колкото изглеждат на пръв поглед. Дори повдигат въпроса дали инвеститорите, които купуваха, прочетоха подробностите от правителствения доклад. Мистерията на изчезналите 8.4 млн. барела петрол е лесна за разгадаване, защото огромната част от намалението се дължи на запасите в Мексиканския залив. През отчетения период имаше две сериозни бури в Атлантика, последвани от тропическата буря Клодет. Много е вероятно танкерите да са предпочели да изчакат в океана преминаването им. Затова и данните отбелязват намаление на дневния внос на петрол с 1.4 милиона барела. Това са еднократни фактори без значение за текущия баланс между търсенето и предлагането.

Цените се покачиха точно в последните дни за търговия на септемврийските контракти на лекия суров петрол. Разликата от два долара между септември и октомври беше стопена и контангото вече не е толкова голямо. Инвеститорите с къси позиции, които не ги бяха затворили или не бяха преминали по-рано към октомврийски контракти, на практика изгубиха. Ситуацията може да се промени още тази седмица, ако е започнало разтоварване на танкерите и запасите отчетат рязко покачване без да има увеличение на натовареността на рафинериите или на търсенето на горива.