Постепенно завръщане на мечките

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

По-късата седмица за американския пазар не доведе до съществени движения на акциите, но обяснението на това се дължи най-вече на ниската ликвидност. Автоматичната търговия на NYSE достигна абсолютен рекорд от над 48% и това в известна степен позволи на пазара да реагира толкова силно на данните за пазара на труда, които бяха публикувани в четвъртък. На щатските борси преобладават позитивните настроения, което се вижда и в постоянното понижение на индекса на волатилността (VIX). Този индикатор показва очакванията на инвеститорите за движенията на фондовия пазар и е най-добрия показател за страха към даден момент. Сега той стои на нивата от преди фалита на Lehman Brothers, а редица други индекси сочат превес на оптимистичните очаквания. Доколко това е капан, ще стане ясно при възстановяването на търговията в САЩ в понеделник. Пробив под важното равнище от 880 пункта на индекса S&P 500 ще е знак, че предстои период на по-дълготрайна слабост на пазара. Мащабите на този пробив ще покажат до каква степен ще се развива корекцията.

S&P 500 SPDRS ETF

Загубите на индекса в последния ден на търговия през миналата седмица бяха и основната причина, за да приключат борсово-търгуваните фондове върху S&P 500 с 2.5% надолу. Няколко са причините да се говори за формиране на средно-срочен връх. Индексът не успя да продължи с покачването си, а техническата фигура head&shoulders подсказва спад към равнището от 820 пункта при пробив надолу, с който да бъде завършена. Това е един от най-популярните индикатори за обръщане на посоката на пазара, тъй като показва неспособност да се достигне нов връх и да продължи движението нагоре. Успехът на фигурата е около 70%, което се дължи в голяма степен и на лесното й разпознаване. Формиран head&shoulders ще има при поне едно затваряне под 880 пункта, като мнозина анализатори предпочитат поне две или три сесии.

Фундаменталните причини за временен спад на щатския пазар се обединяват около бавното икономическо възстановяване, което ще изисква поне още 1-2 тримесечия, за да се наблюдава стабилен растеж. В голяма степен и прекаленият оптимизъм, който най-добре се видя в очакванията за осезаемо намаление на съкращенията на работни места, ще допринесе за корекцията.

iShares Barclays 20+ Year Treas Bond

Облигациите останаха почти без промяна през миналата седмица. Ниската ликвидност също им повлия. Отново са използвани в блог-поста като доказателство за корекция на фондовия пазар. Дъното на този фонд съвпада с доход от 4% на 10-годишните книжа, като в момента книжата се търгуват на 3.50%. Пазарът на облигации предсказва добре събитията в икономиката и след като инфлационните очаквания постепенно минават на заден план, книжата с фиксиран доход ще се определят от перспективите за растеж на БВП. И това, което се вижда през миналия месец, показва значително акумулиране на позиции в облигации преди лятото.

Energy Select Sector SPDR

Петролът отбеляза значително поевтиняване, като при ниска ликвидност достигна 74 долара за барел, за да приключи седмицата близо до нивото от 65 долара. Това определено подсказва слабост на фондовите борси, защото корелацията между петрола и фондовата борса беше значителна. Двата пазара са движени от очакванията за икономически растеж. Разминаването между цената на петрола и поведението на акциите на водещите петролни компании е значително. В известна степен това се дължи на свитите спредове при производството на петролни продукти, тъй като намаляващото потребление на горива и растящата цена на петрола принуди рафинериите да работят на много ниска норма на печалба.

United States Natural Gas

Цената на природния газ също намаля през миналата седмица, като този ETF се представи дори по-слабо от съответните фондове в петролни фючърси. Сезонният ръст на запасите и сравнително прохладното време водят до негативен фундамент за суровината в САЩ. Намалялата икономическа активност също е фактор зад поевтиняването на природния газ, който остава на заден план. Суровината е в много по-голяма зависимост от ръста на икономиката, отколкото е потреблението на петрол. Затова и тест на последните дъна е притеснителен фактор – без сигнал за повишение на потреблението и ръст на цената едва ли ще може да се говори за излизане от кризата в САЩ.

Консолидацията при природния газ може да продължи още няколко месеца, като текущата му цена е достатъчно ниска, за да позволи на компаниите, които произвеждат електричество, да отчетат много добри резултати за годината. Този сектор има слаба корелация с целия пазар и е малко вероятно да бъде засегнат силно при евентуален борсов спад.

PowerShares DB Agriculture

Агро-суровините формираха връх в началото на юни, като от тогава досега поддържат само низходящата посока. Оборотите с ETF-а бяха високи, както по време на покачването, така и при спада през юни. Земеделската продукция поевтинява поради няколко фактора, като последният доклад за засетите площи със зърнени храни в САЩ показа увеличението им. Потреблението на храни се свива слабо поради кризата, а обвиненията за манипулации при търговията с фючърси на суровините може да доведат до засилени регулации в сектора. Засега цените на зърнените храни показват още един пазар, който е под натиск за продажби.

iShares MSCI Emerging Markets Index

Възникващите пазари продължават да се представят по-добре. През миналата седмица китайските книжа също отбелязаха спад, след като не успяха да застрашат предишния връх. Руските акции успокоиха темповете на спад, но за разлика от книжата от Източна Европа, не успяха да реализират някакво възстановяване. Засега представянето на възникващите пазари не подсказва паника сред институционалните инвеститори и големи разпродажби. Реакцията на възникващите пазари при низходящ пробив на щатските индекси ще покаже дали няма генерална промяна на пазарните условия.