Инвеститорите излязоха в летен отпуск

Avatar photo

Тамара Бечева

анализатор, ЕЛАНА Трейдинг

Инвеститорите на БФБ доказаха, че лятото е за почивка. Оборотите бяха пренебрежимо малки и дори приключилите парламентарни избори не успяха да предизвикат някакво раздвижване. Пазарът вероятно ще остане в текущия си рейндж до есента, освен ако на международните пазари не се случи нещо, което да предизвика реакция у нас. Постепенно, обаче, дори връзката с американския капиталов пазар отслабна или поне в посока нагоре.

Движение на индексите SOFIX и S&P 500

Изминалата седмица започна с повишение за борсата, но ентусиазмът беше за кратко. Последваха няколко сесии на червено. Подновен позитивен импулс в петък повиши стойността на над 80% от компонентите на индексите и те успяха да заличат част от предходните загуби. Основен принос към движението на SOFIX имаше Корпоративна търговска банка. В понеделник банката затвори на най-ниското си ниво за година назад. Сделка за около 27 000 акции във вторник повиши цената на позицията до 58.00 лв., но нивото се оказа нестабилно и последва ново дъно – 50.00 лв. Дори по-добрата нетна печалба за полугодието от очакваното не успя да окаже подкрепа на банката и дребни пакети продължиха да притискат надолу цената. При Българо-Американска кредитна банка също нямаше реакция на финансовите резултати за полугодието. Банката запази негативната тенденция за намаляване на печалбата и влошаване на кредитния портфейл. Въпреки това, цената остана в рамките на 10.50 лв.-10.80 лв. за акция при ниски обеми. Интерес привлякоха и някои от компаниите с по-малка пазарна капитализация като Билборд и Спарки Елтос.

В същото време американският пазар се повиши с 11% под влияние на по-добрите корпоративни отчети от очакваното. Доста държави показаха стабилни макроикономически данни за второто тримесечие и настроенията на чуждестранните инвеститорите са за бързо възстановяване. Разликата между очаквания и действителност може да изиграе ключова роля за капиталовите пазари, на които има връщане на апетита към рискови активи.