Борсов оптимизъм в пълния си блясък

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

„Очевидното“ преди две седмици начало на корекция на фондовите борси се оказа поредния капан за мечки и щатските индекси направиха над 11% в рамките на броени дни. Оборотите се повишиха, което показва интереса на пазара и навлизането на нови капитали. Фондовият пазар се оказа много по-податлив на добри новини, отколкото на притесненията за растежа в САЩ и сравнението с печалбите на компаниите преди година. Корелацията на индексите с други пазари също ги задвижи, като не може да се каже кой от кого черпи сила – дали поскъпването на акциите кара инвеститорите да купуват петрол или внезапен ръст на суровината е доказателствоЕ за очакванията им за силен растеж. Целият свят, с малки изключения, се зарази от оптимизма. Преди по-детайлен анализ на всеки пазар и на ETF-ите, е представена графика на индекса S&P 500.

Ръстът през двете изминали седмици се дължеше на корпоративните отчети и на някои сравнително добри икономически новини. Те бяха достатъчни, за да изхвърлят от пазара много инвеститори на къси позиции, но и доведоха до прилив на свеж капитал. Продължаване на покачването ще се дължи най-вече на все по-големите покупки от дългосрочни инвеститори, докато спекулантите с къси позиции ще имат много по-малък дял в позитивния тренд. Теорията на Dow, която дава потвърждение за началото на нов бичи тренд, след като индустриалният и транспортният индекс отчетоха нови върхове, е един от факторите за включване на нови инвеститори.

Първото ниво на индекса, което заслужава внимание, е 992 пункта. Преодоляването му ще означава и останалите над половина компании да се справят добре с отчетите. От 186 компании в S&P 500, които публикуваха отчети, 139 се справят по-добре от очакванията. Кумулативният им резултат е 10.7% по-добър, но като цяло печалбите са 26.5% по-ниски спрямо второто тримесечие на миналата година. Има достатъчно време, за да настъпят промени в тези проценти, но сега може да се каже, че американските компании се преборват успешно със занижените прогнози на пазара.

Второто важно ниво на индекса е 1075 пункта, където в началото на другата седмица би се намирала горната граница на възходящия канал на движение. Това са нови 10%, които със сигурност ще изпратят съотношението цена/печалба на индекса над текущите 16. Очевидно е, че фондовият пазар отчита V-образно възстановяване.

S&P 500 SPDRS ETF

ETF-ът на индекса S&P 500 се задържа над 200-дневната средна стойност. Това е още едно доказателство, че новите дъна на фондовата борса стават все по-малко вероятни с отдалечаването от паниката през февруари.

Materials Select Sector SPDR

Акциите на компаниите от добива са с най-силно свиване на печалбите на годишна база. Но те имат и най-висок процент на изненади спрямо очакванията, като основна причина за това трябва да се търси в поскъпването на суровините през тримесечието. Нееднократно е ставало дума за растящия внос на суровини в Китай, но си струва да се припомни и практиката на много спекуланти да купуват и да съхраняват метали в безмитни зони в очакване на поскъпването им. Това най-вероятно се случва и сега, като допълнително повишава официалния внос от Китай. Позитивните новини за сектора може да продължат, но едва ли представляват дългосрочен фактор за растеж на суровините и на акциите, след като икономическият растеж в Китай се стимулира най-вече от правителствени покупки и огромно разширяване на паричната база. М1 нараства с 25% на годишна база през май, а такива темпове на покачване не може да продължават дълго без голяма инфлация. Добивът на индустриални метали ще е силно засегнат при промяна на очакванията за бурен икономически растеж през второто полугодие.

SPDR S&P Homebuilders

Строителството на жилища също заслужава внимание, защото е най-добре представящият се сектор заедно с добива и петролните компании. Разпродажбите на строителните компании бяха значителни и това дава най-голяма подкрепа за акциите им. Това, че пазарът възлага надежди на сектора за бързо възстановяване на икономиката и на потреблението, е най-меко казано прибързан ход. Следващата графика на годишния темп на строителство на жилища е показателна за вече отчетените позитивни настроения към този момент.

iShares FTSE/Xinhua China 25 Index

Експортно-ориентираната китайска икономика се оказва двигател за растеж в глобален мащаб. Или поне се превръща в такава през последните няколко месеца. Инвеститорите в китайски акции явно не се съмняват в гъвкавостта на плановата държавна икономика, но освен значителни държавни стимули и растеж на паричното предлагане, няма никакви трайни фактори за растеж.

iShares Barclays 20+ Year Treas Bond

Голямата динамика на цените на облигациите се дължи в голяма степен на очакванията за растеж в САЩ. Поскъпването им спря, като апетитът към риск кара инвеститорите да търсят по-висок доход преди аукционите тази седмица, на които ще има достатъчно 2-, 5- и 7-годишни облигации. За повишаване на лихвите не може да се говори, въпреки ще председателят на Федералния резерв Бен Бернанке акцентира пред законодателите в САЩ на начините на изтегляне на ликвидността от банковата система. Облигационният пазар не е способен да скъса корелацията с фондовата борса и с растящия апетит към риск, но един-два аукциона с по-голямо търсене от средното ще спомогнат за стабилизиране на цената в краткосрочен план. Засега изглежда по-вероятно да наблюдаваме поевтиняване на книжата през тази седмица, но новините за щатската икономика може да са първите причини за отрезвяване на инвеститорския оптимизъм.