Бавното потъване на фондовите борси продължава

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският пазар отчете седмица със загуби, воден от финансовите акции, петролните компании и повечето от големите технологични фирми. Спадът беше сравнително плавен, като все още няма сесии с повече от 2% загуби, както беше в началото на годината. От няколко седмици се наблюдават признаци на формиране на средносрочен връх. Все по-слаби са ръстовете на пазара, след като преди това е отчетен спад. Това може да се тълкува като постепенна промяна на настроенията на инвеститорите след разочарованията от някои икономически новини през последните две седмици и под влияние на очертаната негативна тенденция при други пазари.

S&P 500 SPDRS ETF

ETF-ът на индекса S&P 500 също показва формирания head&shoulders с цел около 820 пункта за индекса. Това ще означава около 15% спад от последния връх и засега съвпада със сценария за охлаждане на интереса на инвеститорите към акциите. По-силен спад ще се дължи на влошаване на икономическите новини. През последните няколко месеца имаше значителна промяна в икономическите данни за САЩ спрямо очакванията. Ако в началото на годината се наблюдаваше постоянен превес на лошите новини, към този момент повечето публикувани данни са по-добри от прогнозите на анализаторите. Същата тенденция се наблюдава и в Еврозоната. Затова и фондовите борси са толкова „упорити” в низходяща посока.

Energy Select Sector SPDR

Петролните акции са сред най-губещия сектор през последните седмици. Разминаването с цената на петрола е значително, като последният връх при суровината беше в края на юни. От тогава петролът загуби близо 14 долара и слезе на ниво от 60 долара за барел. По-силна обезценка на суровината ще подобри производствените спредове на горивата, тъй като в момента има прекалено много запаси и цените им остават ниски. Нормата на печалба от барел петрол все още е по-висока спрямо нивата от миналата година, когато цената на барел беше 140 долара. Свиването на търсенето е почти 10% спрямо средата на миналата година, а запасите са чувствително над средното за последните пет години. Това оказва сериозен натиск върху цената на петрола, защото вниманието се фокусира върху търсенето и икономическата рецесия.

PowerShares DB Agriculture

Агро-суровините поевтиняха значително от началото на юни. За този спад имат значение и публикуваните новини за по-голям размер на засадените площи в САЩ, но в същото време повдигат въпроса дали очакваната инфлация през тази година няма да се окаже в действителност дефлация.
Този ETF все още е във възходящия си канал и на текущите нива около 23.75 долара трябва да намери подкрепа. В дългосрочен период инвестицията в агро-суровини изглежда привлекателна, защото при икономически растеж и инфлация отново ще се наблюдава значително увеличение на търсенето на храни. Балонът в цените им миналата година вече привлече вниманието на регулаторните органи в САЩ, където предстои по-сериозни мерки за ограничаване на финансовите инвестиции в суровини. Оценките са, че рязкото поскъпване на зърнените храни през 2008 г. са обрекли на глад над 100 милиона души. Намеренията на щатското правителство са да ограничи присъствието на дългосрочни инвеститори като пенсионните фондове, които заемат само дълги позиции. Това в най-добрия случай ще доведе до намаление на риска от големи движения на цените на суровините при неблагоприятни фактори, но няма да има за цел да ограничи пазара.
В краткосрочен план може да се очаква ускоряване на загубите при пробив в низходяща посока. Оборотите с акции на фонда се увеличават значително през последните седмици, което показва навлизането на нови капитали, но и носи риск от активиране на стоп-поръчки при пробив под 22 долара за акция.

iShares Barclays 20+ Year Treas Bond

Темата за дефлацията не е на дневен ред, но поскъпването на дългосрочните правителствени облигации продължава. Това е повече следствие на търсенето на книжа на аукционите през миналата седмица, отколкото на очаквания за дефлация. Инвеститорите разграбиха индексираните с инфлацията правителствени облигации (TIPS), въпреки че цените им не са отчели съществени движения през последните месеци. Макроикономическите новини за САЩ донесоха и някои неприятни изненади, но важните данни предстои да бъдат публикувани през тази седмица.

iShares MSCI Emerging Markets Index

Възникващите пазари все още не са преодолели дъното от миналата седмица, но Русия и Източна Европа продължават да се представят много зле. Китай и останалите пазари в Азия регистрират най-малък спад, което и задържа общия индекс. До 200-дневната средна на 26 долара има значително пространство за спад, което при пробив под 30 долара ще бъде преодоляно за сравнително кратък период.

Основните изводи от търговията през последната седмица и очакванията, които може да се формират за тази на тяхна основа са:

  • Средносрочният връх на щатския пазар вече е потвърден и от индексите, като изпреварващите индикатори като петрол и облигации продължават да сочат спад в близките няколко седмици;
  • Отраслите, които водят пазара надолу са финансите, недвижими имоти и суровини. Първите два сектора отчетоха значително покачване преди това и е нормално да бъдат най-силно продавани;
  • ETF-ът на водещите индустриални компании също показва формиране на средносрочен връх, докато при технологичните книжа все още няма сигнал за това;
  • Пониженията на акциите са плавни, като при тях не се наблюдават такива разпродажби като при петрол, сребро и земеделска продукция. Няма основания да очакваме ускоряване на темповете на спад на акциите;
  • По-силен спад при възникващите пазари ще даде знак за промяна към намаление на апетита към риск на инвеститорите в глобален мащаб. Към този момент може да се очаква само плавно поевтиняване на борсите.