Развитите пазари тръгват надолу

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

БФБ показва най-силна зависимост с новините за борсите в САЩ и Европа. От началото на седмицата спадът у нас се засилва и единствената причина за това са загубите на развитите пазари. Търговията в тесни граници, която наблюдавахме от началото на месеца, се променя и това може да се окаже началото на по-сериозен спад през летните месеци.

Индексът S&P 500 приключи в понеделник с над 2% намаление. По-важното е, че той излезе извън границите на търговията от началото на месеца, което обичайно е знак за импулсивно движение в посоката на пробива. За индекса следващото важно ниво на подкрепа е 200-дневната средна на 909 пункта и кръглото число от 900 пункта.

Търговията в понеделник приключи и със спад за германските акции. Индексът DAX регистрира намаление с над 3%. Това също го изведе под сравнително тесните граници на търговия от началото на месеца. Прави впечатление, че такива спадове засега са приключвали в рамките на 2-3 дни преди отново индексът да започне да се покачва.

Друг пазар с интересно развитие, който обаче още не подсказва начало на спад, е петролният. Цена от 70 долара за барел оказва достатъчна подкрепа, но и суровината на даден етап ще трябва да излезе от бързо растящия канал на движение или в рамките на следващите два месеца ще премине над 100 долара. Фундаментът при петрола не подсказва такъв ръст на цената, въпреки инвестиционния интерес. По-важното в случая е, че петролът все още не потвърждава спада на акциите, а корелацията му с S&P 500 е много силна напоследък.

Правителствените облигации показват много по-ясно смяна на посоката към този момент. Доходността на 10-годишните книжа отстъпи от равнището от 4% и тази посока на движение подсказва разпродажби на акции. В случая имаше значително покачване на дохода поради голямото предлагане и едно от основанията за корекцията е именно силата на този ръст. Но облигационният пазар се е доказал като добър предсказател за икономиката и за пазарите като цяло.

Изводите са следните:

  • Двата индекса на щатските и германски акции подсказват промяна на статуквото, както можеше да се очаква. При DAX това е много по-отчетливо. S&P 500 трябва да преодолее нивото от 900 пункта преди да промени средносрочната визия на пазара и да накара купувалите при всеки спад да започнат да намаляват позициите си. В това отношение сесиите във вторник и сряда ще потвърдят или отрекат новия тренд;
  • Петролът и суровините не потвърждават още, че има корекция;
  • Облигационният пазар е под влияние на големия ръст на дохода, но най-добре показва смяна на посоката;
  • Търговията извън тесния рейндж на щатските акции е достатъчна, за да стартира по-голяма корекция.