Опасността от корекция на развитите борси все още не е преминала

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският фондов пазар не продължи с поевтиняването си, което през последните две седмици е очевидната тенденция за лятото. За повечето анализатори в чужбина има достатъчно причини за спад, които трябва да се признае, че са основателни. Натискът върху индекса S&P 500 преди две седмици доведе до спад от равнището от 950 пункта, но разпродажбите не се ускориха. Редица пазари подсказват, че опасността е по-скоро в низходяща посока, доколкото може да се разчита на корелацията им с фондовите индекси.

S&P 500 SPDRS ETF

Вторият тест на 200-дневната средна се оказа неспособен да доведе до засилване на разпродажбите и в четвъртък американските акции възстановиха загубите от началото на миналата седмица. Акциите на фонда се търгуват в тесни граници, ако се сравнява с активността от преди половин година, но спрямо първата половина на юни се наблюдават по-силни движения и в двете посоки. Това означава, че пазарът се настройва за промяна на текущата ситуация, която едва ли би била в посока към покачване. Индексът регистрира над 40% покачване от началото на март и отстъпление към нивото от 800 пункта за индекса или 80 долара за фонда са по-вероятния сценарий. Засега няма потвърждение за началото на толкова мащабна корекция.

iShares MSCI Emerging Markets Index

Покачването на възникващите пазари на седмична база е по-забележимо. Този ETF се качи с над 2.5% през седмицата, но и загубите преди това бяха по-значителни. Акциите от възникващите пазари са нагоре благодарение на Китай и останалите в Азия, тъй като Русия и Източна Европа загубиха по около 3% през периода. Нашият регион е много по-тясно свързан със събитията на развитите пазари и слабостта на Източна Европа показва по-точно настроенията на инвеститорите от тези борси. Поради тази причина по-силното покачване на ЕЕМ още не е знак за обръщане на посоката на развитите борси.

SPDR KBW Regional Banking

Регионалните банки бяха секторния фонд с най-големи загуби през миналата седмица. Финансовите книжа и особено този ETF, имат значимо разминаване спрямо S&P 500. Върхът при тях е май месец, което се вижда най-отчетливо при KRE. Банковата система води пазара надолу, а спад отчетоха още и компаниите от сферата на недвижимите имоти. Големите банки се справят по-добре от регионалните, като няма да е учудващо, ако негативните настроения преминат и към тях.

Energy Select Sector SPDR

Другият губещ сектор са петролните компании. Спадът в цената на петрола до 67 долара в началото на миналата седмица се отрази зле на книжата, а последвалото покачване на суровината не успя да доведе до съответния ръст при тях. Рисковете от спад в цената на петрола са много по-големи при текущата пазарна конюнктура, докато акциите на петролните компании вече паднаха с над 11%. Оборотите с фонда стават все по-ниски и очевидно инвеститорите не се интересуват от петролните акции.

Петролът се търгуваше около нивото от 70 долара в края на миналата седмица. Суровината получи подкрепа от свиването на запасите от петрол, въпреки че производните му отчитат нови ръстове и са на абсолютни върхове за последните 15 години. Запасите от бензин и дизелово гориво в САЩ започват да тежат на цената на петрола, защото при текущите нива на предлагане и постоянното намаление на търсенето, е много вероятно дори през третото тримесечие да има излишък. Петролът е много зависим в момента от посоката на акциите. Ефектът от понижението му върху самите фондови индекси няма да е значителен, тъй като и спадът на петролните акции изглежда ограничен. Влиянието ще е по-скоро психологическо, тъй като евентуални разпродажби на петрол ще се дължат на очаквания за намаление на икономическата активност в глобален мащаб.

Technology Select Sector SPDR

Технологичните акции се представяха по-добре през седмицата, като по време на няколко сесии индексът NASDAQ Composite имаше значително по-висок ръст от останалите индекси. Този ETF е на път да направи нов връх, като ще наблюдаваме дали някои от останалите сектори ще успеят да го последват.

iShares Barclays 20+ Year Treas Bond

Правителствените облигации продължават с поскъпването си след значителния интерес на аукционите за 104 млрд. долара през миналата седмица. Инвеститорите не се оказаха склонни да купуват на първичен пазар, но предпочетоха да качат цените, за да регистрират по-бързи и по-сигурни печалби. Това, което облигационният пазар дава като послание, е да не се разчита на бързо икономическо възстановяване. Стабилното представяне на фондовите борси и нарастващият интерес към правителствени облигации показват сериозно разминаване към този момент на двата пазара. Графиките определено не са в подкрепа на инвестициите в акции.