Фондовите борси по света в очакване на някаква посока

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Нарастват съмненията, че Уолстрийт е на път да отчете спад, с който да се компенсира значителното покачване от март досега. Това важи за всички борси по света и често анализатори и брокери от САЩ, Европа или Азия коментират, че очакват да видят някаква корекция на ръста. Пазарът има навик да игнорира очевидните тенденции и няма да е учудващо, ако и този път щатските акции първо отбележат ръст.

S&P 500 SPDRS ETF

Последните няколко седмици не носят нищо ново за щатските акции. Тесният рейндж между 920 и 950 пункта за S&P 500 ще бъде пробит през следващите дни или седмици. Това ще даде посока на пазара, като първото сериозно препятствие в низходяща посока ще бъде 200-дневната средна на 900 пункта.

iShares MSCI Emerging Markets Index

Възникващите пазари се справят по-добре от развитите, но и при тях се усеща забавяне и все по-често има сесии на умерени разпродажби. Този ETF ще покаже дали възникващите пазари ще водят надолу при спад на световните борси, но засега това е по-малко вероятно. Китай и ресурсните икономики на Русия и Бразилия привличат интереса на инвеститорите с доказателствата за растеж и икономическите стимули. Ако очакваната борсова корекция е само нормално следствие на вече голямото поскъпване, възникващите пазари трябва да се представят по-добре. Ако спадът при тях е по-силен за по-продължително време, това ще означава, че отново има панически разпродажби към сигурни активи и връщане на капитали към доларови активи.

SPDR S&P Metals & Mining

Минните компании бяха най-печелившия сектор на седмична база. Търсенето на суровините от Китай е значително и вносът в азиатската страна надхвърля вече дори нивата от преди година и половина. Очевидно е, че това презапасяване се дължи на ниските цени в момента, а не на разрастване на производството. Поскъпването на металите може да се окаже временно явление, след като намалее вноса на Китай. Спад на цените на суровините ще окаже натиск и върху акциите, но едва ли ще е значителен, след като излишъкът се изчерпи, а производството им все още е намалено. Тези сектори ще допринесат за корекция на борсата при подходящи условия, но в никакъв случай за срив на акциите. Освен това не е ясно дали Китай няма да продължи да купува метали и петрол до края на годината, въпреки намаленото потребление и по този начин да осигури подкрепа за акциите.

iShares Dow Jones US Real Estate

Секторът на недвижимите имоти отчете най-силен спад на седмична база, макар че сесията в петък премина позитивно. Във вторник предстои публикуването на данните за новото строителство, за които се очаква подобряване на месечна база, но все още доста под средните стойности. Затова не е учудващо, че инвеститорите предварително разпродават акциите от сектора. ETF-ът все още не успя да преодолее 200-дневната средна и дори върховете от декември миналата година. В същото време финансовият сектор отчете покачване, водено от големите банки и конкретно от Bank of America.

Consumer Discret Select Sector SPDR

Цикличните потребителски акции бяха надолу през миналата седмица. Спадът им не подсказва все още средносрочен низходящ тренд, като подкрепа при този ETF може да се очаква на цена от 22 долара. Този фонд ще покаже до каква степен инвеститорите се притесняват за свитото потребление, а 50% ръст от дъното са определено знак, че има възстановяване на търсенето.

PowerShares DB Commodity Index Tracking

Суровините изостават от възстановяването на фондовите индекси и очевидно основен фактор за това са големите запаси и свиването на търсенето. На седмична база този ETF е почти без промяна, след като поевтиняването на агро-суровините и на благородните метали компенсира значителния ръст на петрола. Графиката показва, че има промяна на тренда, но не и че предстои бърз икономически растеж.

United States Oil

Най-големият ETF, който инвестира в петрол, отчита намаление на оборота с акциите си. При акциите на компаниите от добива на метали, например, има висок интерес, докато тук се забелязват все по-малък оборот. Инвеститорите не са склонни да извличат все още печалби, но и не възприемат петрола като атрактивна покупка към този момент. Те са основно дългосрочни инвеститори, които не могат да търгуват с деривати, като американски пенсионни фондове. Интересът към петрола е поредното доказателство, че щатската икономика ще расте с бавни темпове. Ускорен спад на суровината заедно с поевтиняване на фондовите борси ще даде потвърждение, че започва корекция. Засега такъв знак няма.

SPDR Gold Shares

Златото формира краткосрочен връх, а целта на head & shoulders е под 900 долара за тройунция. Това ще означава, че GLD ще слезе около 88 долара за акция. Благородният метал се движи в корелация с евро/долар, като спрямо единната валута движението е в тесните граници от 670-700 евро за тройунция. Докато корелацията с еврото се запазва едва ли може да се очаква промяна в тренда на златото. Когато металът започне да пада или да поскъпва в двете валути, тогава ще може да се говори и за промяна в статуквото на златото към защита от инфлация или като сигурен актив в свят с нарастващ апетит към риск.

iShares Barclays 20+ Year Treas Bond

Правителствените облигации привлякоха интереса на пазара, особено след като доходността на 10-годишните щатски книжа достигна равнището от 4%. Само за сравнение, през ноември миналата година доходността им беше близо до 2%. Инфлационните очаквания играят значителна роля в обезценката на книжата, за които най-големият удар напоследък се оказа доклада за заетостта в началото на месеца. Постоянното предлагане също води до спад на цените и до покачване на доходността, но през настоящата и следващата седмица няма аукциони. Този период може да бъде използван за краткосрочно обръщане на посоката, защото е очевидно, че не монетарната политика, а голямото предлагане в момента са факторът за значителната обезценка на правителствените книжа.

В заключение може да се каже следното:

  • Все още няма знак, че започва корекция на фондовите борси по света или че дори посоката на движение през лятото ще е надолу;
  • Търсенето на суровини и доброто представяне на акциите на възникващите пазари ще ограничи евентуална корекция на щатските акции и засега не може да се очаква ново дъно на американските индекси;
  • Очакванията за засилване на растежа в САЩ не срещат необходимата подкрепа при суровините или от повишаване на интереса към петрола.