Американският фондов пазар стартира плахо покачване

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Фондовите индекси в САЩ отчетоха повишение през миналата седмица, но целият май премина в търговия в много тесни граници. Това означава, че в рамките на няколко седмици може да има съществено раздвижване на пазара при пробив в едната или другата посока. Посоката на движение е възходяща, но и рисковете от корекция на 40% покачване за два месеца също са значителни.

S&P 500 SPDRS ETF

ETF-ът тества отново 200-дневната средна, което този път беше подкрепено от изненадващия ръст на акциите в края на сесията в петък. Щатските индекси отчетоха ръст от над 1% в последните минути на търговията, което не се дължи на новини, а по-скоро на затваряне на къси позиции след преминаване на ключови равнища. Този ръст продължава и при търговията с фючърси по време на европейската сесия в понеделник, така че нарастват шансовете за краткосрочно възобновяване на покачването. Нивото от 960 пункта на индекса S&P 500 е зоната на съпротива, която при преодоляване ще означава търговия към равнището от 1000 пункта.
Оборотите на ETF-а остават сравнително ниски. Ако в рамките на дни няма повишаване около средните стойности на дневния оборот, това ще е знак, че възходът може да се окаже краткосрочен. Фондовият пазар изостава в сравнение с останалите пазари, където има много динамика – валути, суровини и облигации.

iShares MSCI Emerging Markets Index

Акциите на възникващите пазари продължават нагоре, като най-силно се усещаше влиянието на Русия през миналата седмица. Явно ръстът на суровините и петрола подкрепят руските акции, но и Китай, Бразилия и останалите в Тихоокеанска Азия отчитат силно покачване на акциите. Засега ETF-ът на възникващите пазари предсказва повишаване на фондовите индекси и на развитите страни.

Financial Select Sector SPDR

Финансовият сектор се покачи през миналата седмица, но остава на ключови нива на съпротива. Подобна търговия без съществен сигнал за възобновяване на възходящия тренд имаше при недвижимите имоти. Тези два сектора продължават да са обвързани с цените на недвижимите имоти и постепенно растящия брой на неплатежоспособни клиенти. Изоставането им спрямо другите сектори има основателни причини, но не трябва да се забравя, че те са и най-обезценени от корекцията. Поради това много бързо може да поемат водеща роля при възходящ пазар. По-доброто им представяне през първите дни на тази седмица ще е сигнал за възхода на пазара.

Health Care Select Sector SPDR

Здравеопазването и останалите нециклични сектори изостанаха по покачване на седмична база и очевидно няма да водят пазара в нито една от двете посоки. Това също не е изненада.

Semiconductor HOLDRs

Производителите на компютърни чипове бяха в основата на по-доброто представяне на технологичните акции като цяло. Те са на път да отчетат нов връх при по-добре очертан възходящ тренд в сравнение с останалите сектори.

Technology Select Sector SPDR

Двойното дъно при технологичните акции и пробивът на 16 долара в началото на април показват много по-добра техническа ситуация на сектора спрямо останалите. 200-дневната също е под цената на ETF. Очакванията на анализаторите за печалбите през второто тримесечие на сектора са за намаление на годишна база от 27.5%, което е малко по-добро от показателя за целия индекс S&P 500 и значително по-добро от индустриалните компании, добива и енергетиката.

Energy Select Sector SPDR

Акциите от петролния сектор продължават да имат проблем с възхода си, въпреки покачването на суровината. Инвеститорите явно още не могат да асимилират значителното намаление на печалбите на петролните компании. Големите фирми, обаче, имат достатъчно свободни парични средства и е въпрос на време да усетят ефекта от цената на петрола на 68 долара за барел. Няма да е учудващо този сектор да поведе нагоре цялата щатска борса при пробив на върховете от ноември, януари и май.

United States Natural Gas

ETF-ът на петрола се оказа много труден инструмент за инвеститорите, които почти нищо не спечелиха от възстановяването на цената на суровината. Причините са свързани със спецификата на инвестициите на фонда във фючърси и в известна степен с предпочитанията на големите играчи да търгуват директно с фючърсите или да съхраняват суровината в танкери.
При природния газ (на графиката) ситуацията е много по-различна. Формирането на двойно дъно е малко съмнително, но свободното падане на суровината спря. Консолидация в рамките на летните месеци е по-вероятния сценарий, тъй като търсенето на природен газ от индустрията намаля значително. Суровината е много по-силно обвързана с икономиката и енергетиката, отколкото е петрола. Търсенето на природен газ се запазва ниско и преди икономиката да отчете растеж не може да се говори за възход. По-рисково настроени инвеститори биха могли да заложат на непредсказуемите тайфуни тази година.

Market Vectors Gold Miners ETF

Този ETF отразява движението на акциите на компаниите от добива. За разлика от цената на суровината, която има сериозни трудности да преодолее последните си върхове, акциите са близо до нивата от лятото на миналата година.
Златото отново се цели в 1000 долара за тройунция, което е въпрос на ден-два да стане факт при текущото поскъпване на еврото. Суровините вървят нагоре заедно с единната валута и явно, че инфлационните притеснения продължават да оказват влияние. Този път разликата е, че пазарът на облигации спря повишението на доходността на правителствените книжа. Това е първият сигнал, че ситуацията постепенно се променя.

CurrencyShares Euro Trust

1.45 и 1.50 EUR/USD са следващите важни нива, към които еврото се е устремило. Това отговаря на 145 и 150 долара цена на този ETF. Отново често се коментира как еврото започва силен възход поради инфлационните очаквания на инвеститорите и голямото печатане на пари. Това е основателна причина за ръста на валутата, но не бива да се забравят и следните няколко факта – в Европа също се разширява паричното предлагане от централните банки, а правителствата увеличават бюджетните си дефицити; инфлацията остава ниска и ще бъде функция на икономическия растеж през следващите шест месеца, а не на увеличаването на паричната база; златото не поскъпва в евро и в паунди, което по-лесно ще стане при спад на единната валута.

iShares Barclays 20+ Year Treas Bond

Облигациите отново заслужават внимание, защото са първия пазар, който обръща посоката си след този силен тренд на доходността. Очевидно е, че връщането им на нива от преди кризата с Lehman Brothers е знак за възстановяване на икономиката на САЩ. Пазарът на правителствени облигации се справя значително по-добре с предсказанията за икономиката и за равнището на лихвите. Това, което той ни казва сега, е следното – нулевите лихви остават (2-годишните облигации стоят на доход под 0.90%), а инфлационните очаквания са най-силни за последните три десетилетия (спредът между 2- и 10-годишните книжа е разширен до рекордни нива). И най-важното, ако може да се говори за първия знак за промяна в пазарните нагласи – инфлационните очаквания достигат или наближават кулминацията си. Поне в краткосрочен план, докато икономиката на САЩ започне да расте. iShares Barclays TIPS Bond е най-точния пример за това.

Между-пазарните връзки към този момент водят до няколко извода:

  • Акциите в САЩ показват признаци на покачване в краткосрочен план, водени от позитивния тренд на възникващите пазари, интересът на инвеститорите към суровините и в много малка степен на инфлационните очаквания;
  • Суровините и еврото остават под влияние на инфлационните очаквания, като към тях се насочват най-много спекулативните капитали. Те вече оказват позитивно влияние върху индексите, след като скъсаха корелацията си с фондовия пазар;
  • Облигациите предсказват, че инфлационните очаквания при суровините започват да преиграват над реалността. Това в рамките на следващите седмици ще означава, че еврото и суровините ще формират връх, който ще зависи и от степента на покачване на фондовия пазар през този период.