Акциите на компаниите от добива сигнализират обръщане на пазарите

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Американският фондов пазар регистрира две сесии на спад в началото на миналата сесия, които застрашиха спокойствието от последния един месец. Постепенно и оборотите се покачват, но индексите не ускориха спада си по подобие на разпродажбите от януари и февруари тази година. Това не означава, че опасността от по-дълбок спад е отминала, но засега няма основания да се счита, че предстои ново дъно на пазара.

S&P 500 SPDRS ETF

Акциите на фонда се задържаха над 200-дневната средна, въпреки че при индекса се наблюдаваше тест на този показател. Нивото за S&P 500 е 902 пункта и затваряне под него ще бъде знак за негативно развитие в краткосрочен план. Липсата на съществено покачване през последните три сесии на миналата седмица също заслужава внимание, още повече че това стана при по-високи дневни обороти спрямо предходната седмица.

iShares MSCI Emerging Markets Index

Акциите на страните от възникващите пазари паднаха повече. Това е разбираемо, предвид по-големите мащаби на ръста в Китай и Русия, например. Но и показва оттеглянето на големите инвеститори от по-рисковите активи. Когато през май щатската борса се търгуваше в консолидация, възникващите пазари се движеха нагоре. Това разминаване сега го няма и очевидно е негативен знак за борсите в краткосрочен план. Равнището от 26 долара за акциите на фонда ще даде подкрепа на евентуална корекция през следващите два-три месеца.

Market Vectors Russia ETF

iShares Dow Jones US Energy

Петролните компании водеха пазара надолу през миналата седмица. Този фонд е близо до тест на 200-дневната средна. Акциите на петролните гиганти се представят по-зле от целия пазар и от цената на суровината. Те успяха да регистрират съществено покачване от март досега, което беше в унисон с целия пазар, но не и с удвояването на цената на петрола. По ниските обеми на оборота може да се съди, че интересът към сектора е малък. При евентуален спад на цената и по-големи разпродажби на петрол може да се очаква нарастване на оборота, като засега нивото от 26 долара ще е следващата подкрепа при пробив под 29.

SPDR S&P Metals & Mining

Фирмите от добива се представиха дори още по-слабо от петролните компании. Очевидно е, че пазарът не дава рамо на продължаващото презапасяване на суровини от Китай или поне не смята, че това ще се запази до края на годината. Секторът направи над 100% от март, като интересното е, че формираното дъно е от ноември миналата година. Двете нива на подкрепа са 32 и 25 долара в зависимост от степента на натиск върху цените на суровините и на евентуално влошаване в очакванията за растеж на глобалната икономика.

iShares Dow Jones US Real Estate

Акциите от сектора на недвижимите имоти не успяха да получат съществена подкрепа дори и от силното покачване на новото строителство в САЩ. Инвеститорите не очакват сектора да излезе скоро от кризата и основанията за това може да се намерят в покачването на лихвите по ипотеки и най-вече в растящия процент на необслужвани кредити. Този сектор може да изиграе водеща роля и за спад на финансовите компании.

Health Care Select Sector SPDR

Здравеопазването беше единствения сектор със значително покачване през миналата седмица. Оборотите се подобриха слабо, а пробивът над 200-дневната средна е знак за началото на по-добро представяне от пазара и дори за печалби в краткосрочен план. Това може и да е признак, че инвеститорите пренасочват капитали от циклични отрасли като добива към по-сигурните инвестиции във фармацевтиката.

PowerShares DB Commodity Index Tracking

Суровините приключиха седмицата надолу. Земеделските суровини и металите се представиха най-зле. Разнопосочна тенденция имаше при две двойки свързани суровини – петрола и природния газ, както и при златото и среброто. Природният газ отчете покачване от ниските си нива и постепенно се възстановява, докато слабостта на петрола беше сравнително ограничена и само през последния ден от търговията с контракта с доставка през юли. Консолидацията през последните две седмици на нивата над 70 долара може да се окаже вече приключила. Петролът игнорира важни новини през миналата седмица – спад на запасите в САЩ, две бомбени експлозии в Нигерия и демонстрациите в Иран. А обръщане на тренда при суровината най-вероятно ще означава и спад на фондовите индекси в краткосрочен план.

По-силният спад на среброто спрямо златото продължава. Това обичайно е сигнал, който потвърждава посоката на движение на двата метала. Поведението на златото ще е интересно при начало на по-силен спад на фондовите борси. Ако и металът продължи да поевтинява, това ще е положителна корелация, която се наблюдава за първи път от много месеци.

iShares Barclays 20+ Year Treas Bond

Покачването на дългосрочните облигации беше прекратено временно в края на миналата седмица, когато бяха оповестени обемите на новите аукциони през тази седмица. Предлагането остава най-сериозната пречка пред поскъпването на правителствените книжа, които вече се търгуват на нивата от миналата година. Тази седмица може да донесе значителни колебания в цените, но повишения оборот през юни показва, че инвеститорите предпочитат да сложат част от капиталите си в сигурни инвестиции около 4% доход на година. Ако пазарът успее да абсорбира предлагането без сериозна обезценка на облигациите, юни за пореден път ще се окаже период на обръщане на пазара.