Първите корекции след началото на борсов ръст

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Покачването на цените на акциите през последните няколко седмици поставя въпроса доколко е стабилен фундаментът и дали не предстои нов спад. Това важи както за българския пазар, така и за оптимизма на развитите борси. Предишни периоди на възстановяване и начало на дългосрочно възходящо движение на борсите не са преминавали, без да има корекции, така че сега е малко вероятно да се случи такъв ръст. При възстановяване от рецесии индексът Dow Jones преживява периоди на съмнение във възхода, които впоследствие се оказват най-добрата възможност за инвестиции.

На първата графика е представено началото на възстановяването след Голямата депресия през 1929-1932 г. В рамките на броени седмици Dow Jones се качва с 94%, а последвалата корекция от 37% на индекса продължава две тримесечия. Пазарът преди това е паднал с 85%, а икономиката се е свила с 30% за периода. Кризата приключва едва през 1933 г., но възстановяването е бавно и икономиката се връща на предкризисните си нива едва след войната.

Следващата значителна криза за щатската икономика и за фондовата борса е през 1972-73 година. Тя съвпада с края на златния стандарт, война в Близкия Изток, ембаргото на ОПЕК и военни сблъсъци между Иран и САЩ. Dow се покачва с 53% след дъното, а последвалата корекция е сравнително слаба – 11%.

Краят на кризата от 2000 г. е ситуация, в която Dow Jones почти слиза до предходното си дъно. Бързата победа над Ирак е катализаторът на възстановяването на индекса след технологичния балон, атентатите на 11 септември 2001 г. и сравнително слабата рецесия, която е ограничена от ниските лихви и стартирането на следващия балон на имотния пазар.

Тези три примера показват различните мащаби на пазарна реакция при формиране на дългосрочното дъно. Подобна ситуация може да се развие и през тази година, като дълбочината на следващ спад ще определи и колко бързо ще се покачва след това щатският пазар. По отношение на времевия фактор, следващият спад ще се ограничи между 1 и 2 тримесечия. Постепенно охлаждане на щатската борса и начало на корекция през май-юни ще позволи на индексите да отчетат ръст преди края на годината, което към този момент е по-вероятния сценарий, следвайки историческия пример.