Пазарите се настройват към инфлационна среда

Avatar photo

Цветослав Цачев

главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг

Миналата седмица не донесе съществени движения на американските акции, въпреки че на пазарите на суровини, валути и облигации имаше значително раздвижване. По-важното е, че някои зависимости и корелации, с които инвеститорите бяха привикнали, вече се променят изцяло. Тези промени не подсказват непременно движения на световните фондови пазари в негативна посока, но заслужават внимание. Инфлационните очаквания нарастват, макар че фондовите индекси в САЩ спряха покачването си. Няколко ETF (exchange-traded funds) се търгуват на ключови нива, от които може да се наблюдава асимилиране на част от печалбите от последните месеци. В същото време силен пробив нагоре за акциите и суровините ще намери основателна причина в печатането на долари и инфлационните очаквания.

S&P 500 SPDRS ETF

Движението на акциите от началото на месеца е в много тесни граници, както се вижда и от графиката на фонда, който отчита движението на индекса S&P 500. На седмична база покачването му е 0.35%, като все още е спиран от 200-дневната пълзяща средна. За мнозина инвеститори преминаването над нея ще означава промяна на дългосрочната тенденция и сигнал за покупки, който до този момент липсва. Засега средната е ниво на сериозна съпротива, от което, обаче, няма рязко връщане надолу.
Оборотите на ETF-а продължават да намаляват, което съвпада и с по-ниските обеми на търговия с акциите в S&P 500 през последните няколко седмици. Такива дневни обеми са характерни за отпускарския август, който миналата година беше последван от драматичните банкови фалити през септември. Щатските акции спряха да се покачват, за разлика от останалите пазари. Вероятно инвеститорите гледат по-трезво на възможността от инфлация, която е по-скоро тема на 2010 г., а не на текущите условия на дълбока криза в производството.

iShares MSCI Emerging Markets Index

Възникващите пазари преодоляха януарския връх още през април. По-важното е, че техните акции не успяха да регистрират ново дъно в началото на март, което е силен сигнал за вече обърнатия тренд. Този ETF преодоля и 200-дневната пълзяща средна, най-вече под влияние на ръста на китайските акции. Силното покачване през миналата седмица на индийските акции също има позитивен ефект върху фонда. Резултатите от изборите доведоха до близо 20% ръст на акциите в Индия за една сесия. Интересно е дали възникващите пазари ще водят при глобален спад.

Financial Select Sector SPDR

Финансовият сектор е леко нагоре на седмична база, въпреки че заличи голяма част от покачването си. Bank of America и Citigroup се представиха много по-добре от останалите големи банки. Новината за успешното набиране на капитал от Bank of America и преминалите стрес-тестове в банковата система постепенно връщат доверието. Регионалните банки бяха надолу, което трябва да напомня, че проблемите с лошите кредити не са решени. 

iShares Dow Jones US Real Estate

Секторът на недвижимите имоти трябваше да се пребори с новината за изненадващото ново свиване на новото строителство на жилища. По този показател все още няма признаци на стабилизиране на пазара на имоти в САЩ, но цените на акциите се държат добре при лоши новини.

Consumer Discretionary Select Sector SPDR

Секторът на недвижимите имоти трябваше да се пребори с новината за изненадващото ново свиване на новото строителство на жилища. По този показател все още няма признаци на стабилизиране на пазара на имоти в САЩ, но цените на акциите се държат добре при лоши новини.

Consumer Discretionary Select Sector SPDR

Ситуацията с индустриалните компании можеше да е много по-негативна, ако някой взимаше наистина на сериозно фалита на General Motors. Тук най-силно се виждат “розовите очила” на Уолстрийт.

Energy Select Sector SPDR

Акциите от петролния сектор не успяват да пробият върховете от ноември, въпреки че суровината поскъпва, а фондовият пазар се възстановява. Ниските обеми в търговията с този ETF подсказват, че или той е най-подцененият, или че ръстът на петрола ще продължи само още броени дни. Най-вероятно и двете едновременно.

United States Oil

Петролът явно не е интересен на инвеститорите в ETF, които най-вече са отчаяни от големите загуби за последната година и негативния ефект от преминаването към следващия фючърс. Цената на петрола преодоля равнището от 60 долара за барел най-вече поради два фактора – прогнозите за икономическо съживяване по-късно през годината и инфлационните очаквания. Прогнозите на анализаторите са, че суровината ще се търгува около 65 долара през 2010 и 2011 г. На база опита през последните години може да се каже, че ще се случи всичко друго, но не и това.
Петролът скъса корелацията с фондовия пазар и спад на акциите не му влияе съществено. В голяма степен това показва превес на застраховането срещу инфлация като основен фактор за движението на петрола. Поевтиняване на суровината ще има умерен ефект върху фондовите индекси, най-вече защото акциите на петролните компании изостанаха от покачването й.

SPDR Gold Shares

Златото също отчита очакванията за инфлация, защото спадът на Уолстрийт беше незначителен, за да се говори за търсене на сигурни активи. Металът получи подкрепа и от ръста на еврото. Друг позитивен фактор е силния ръст на среброто, което е близо до нивото от 15 долара за тройунция. Когато среброто води по покачване златото, това често подсказва силен тренд и фундаментална подкрепа зад благородните метали.

CurrencyShares Euro Trust

Единната европейска валута се качи с пет цента спрямо долара за пет дни по време на сравнително спокойна седмица за фондовия пазар. Някои новини за Еврозоната също повлияха позитивно на еврото. Очевидно е, че прекалено инфлационната монетарна политика и раздуване на бюджетния дефицит на САЩ се приемат все по-зле от инвеститорите. Все пак някой трябва да плаща тези дългове след време. Асимилиране на част от печалбите е напълно възможно, но прави впечатление, че ръстът на еврото този път не е толкова рязък, колкото беше през декември и март.

iShares Barclays 20+ Year Treas Bond

Инфлацията плюс растящият дефицит на държавния бюджет свалят надолу цените на дългосрочните облигации. Ситуацията не е същата като през януари, но пазарът едва ли има представа къде се намира равновесната цена. Тази седмица предстои емитиране на нови 100 млрд. долара правителствени облигации и едва ли пазарът ще намери подкрепа в данните за спада на БВП през първото тримесечие или в сравнително оскъдните икономически новини.
Покачването на доходността на правителствените облигации ще повлияе и на лихвите върху ипотечните заеми, но за да представлява проблем пред фондовия пазар ще е необходимо доходът на 10-годишните книжа да се качи над 4% в рамките на следващите седмици.